Slechte adem verhelpen: behandeling + middelen - Gezondr.nl (2024)

Slechte adem, iedereen kent het fenomeen. Een onprettige adem kenmerkt zich door een vieze mondgeur ofwel “uit je mond stinken”. Het vreemde en vervelende van een slechte of stinkende adem is dat je je eigen adem niet of nauwelijks ruikt. Bijna 25 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van slechte adem, maar het merendeel is zich daar niet eens van bewust.

Omdat jij gewend bent aan de geur van je adem, ruik je deze niet of nauwelijks. Jijzelf hoeft je slechte adem dus niet eens op te merken. De mensen in je omgeving zijn dan ook degenen die er last van hebben als jij uit je mond stinkt. Wees hierdoor echter niet gerustgesteld, want onderzoek wijst uit dat familie en vrienden elkaar zelden op hun stinkende of viezige adem wijzen. Slechte adem ofwel halitose is dus in veel gevallen een “stil” probleem.

Hierbij een aantal tips om slechte adem te voorkomen en te behandelen met middelen…

Test jezelf op een slechte adem

Ga je niet meteen verdiepen in de oorzaken en oplossingen m.b.t. slechte adem. Je moet immers eerst weten of je überhaupt uit je mond stinkt en last hebt van een vieze adem. Je kunt jezelf eenvoudig testen op slechte adem en vieze mondgeur met behulp van deze tips:

1. Maak eigenhandig een simpel uitstrijkje van je adem

Strijk met het achterste deel van je tong over de bovenkant van je hand of over een verbandgaasje. Laat het speeksel opdrogen en ruik er vervolgens aan. Als het ingedroogde speeksel stinkt, dan stinkt ook je mondgeur.

2. Vraag een vriend naar de hoedanigheid van je mondgeur

Vraag een goede bekende om zijn of haar eerlijke en ongezouten mening. Je partner, vader, moeder, broer, zus of beste vriend of vriendin kan je een eerlijk antwoord geven. Maar dan moet je er wel naar vragen en het echt willen weten.

3. Doe een halimeter-test in het ziekenhuis om je adem te onderzoeken

Vraag een halimeter-test aan bij een mondhygiënist, bijvoorbeeld via je huisarts. Een halimeter is een medisch instrument dat precies aangeeft hoeveel vluchtige zwavelverbindingen er in je adem zitten. Deze zwavelverbindingen zijn de oorzaak van een vieze mondgeur.

Oorzaken van een slechte adem & stinkende mondgeur

Een continue stinkende adem wordt orale halitose genoemd. Voordat je een slechte adem of “uit je mond stinken” kunt gaan verhelpen, is het goed om te weten hoe een vieze mondgeur of slechte adem ontstaat. Hierbij een lijstje met de oorzaken voor vieze mondgeur (bron)…

1. Goede bacteriën (mondflora) veroorzaken slechte adem

Slechte adem en de bijbehorende vieze mondgeur worden met name veroorzaakt door “goede bacteriën” ofwel mondflora. Deze bacteriën zijn bij iedereen aanwezig in de mond – en vooral op de achterkant van de tong! Wanneer deze bacteriën eiwitten afbreken veroorzaken ze een vluchtige zwavelverbindingen en zodoende een onaangename geur. Vooral mondbacteriën die zich in amandelstenen vestigen, verspreiden een extreem onaangename mondgeur.

2. Slechte mondhygiëne kan viezige mondgeur veroorzaken

Ook slechte bacteriën kunnen een slechte adem veroorzaken. Hoe meer slechte bacteriën in je mond, des te meer je uit je mond stinkt. Een slechte mondhygiëne brengt dus gegarandeerd een stinkende mondgeur met zich mee. Tandplak, plaque op de tong en bacteriële infecties in mond of keel zijn dus funest voor je adem. Een goede mondhygiëne kan een slechte adem deels voorkomen.

3. Ochtend-foetor kan oorzaak zijn van stinkende adem

’s Nachts wordt er veel minder speeksel in de mondholte geproduceerd. Dat is fijn, want anders zou je tijdens je slaap in je speeksel kunnen stikken. Het nadeel van de geringe speekselproductie gedurende de nacht is dat nagenoeg iedereen een onprettige adem /mondgeur / mondlucht heeft bij het opstaan in de ochtend. Dit fenomeen wordt ook wel ochtend-foetor genoemd. Als je in de ochtend een glas water drinkt, verschuiven de mondflora van gramnegatief naar grampositief, waardoor de slechte adem afneemt.

4. Voedsel kan een stinkende mondlucht verspreiden

Als je bijvoorbeeld knoflook, ui, prei, ansjovis, zuivel of bepaalde scherpe kruiden en specerijen nuttigt, dan is een slechte adem het gevolg. Van halitose is overigens geen sprake bij een tijdelijke slechte adem door voeding. Bij de één blijft de geur van voeding overigens langer in de mondholte hangen dan bij de ander. Jijzelf zult je viezige adem door voeding al snel niet meer ruiken omdat je er snel aan gewend raakt.

5. Droge mond is een veelvoorkomende oorzaak van slechte adem

Een aanhoudende droge mond wordt ook wel xerostomie, hyposalivatie of “droge-mond-syndroom” genoemd. Hyposalivatie betreft een tekort aan speeksel. Te weinig speeksel zorgt voor een gebrek aan speeksel-enzymen. Een tekort aan speeksel-enzymen veroorzaakt nagenoeg altijd een slechte adem en vieze mondgeur.

6. Ziekten & medicijnen als oorzaak van een slechte mondgeur

Slechte adem wordt ook vaak veroorzaakt door rotte tanden, roken en medicijngebruik. Vooral bepaalde ziekten, zoals suikerziekte, immuunziekten en bepaalde maag- en darmaandoeningen kunnen de oorzaak zijn van een stinkende adem en vieze mondgeur. Ook medicijnen zoals bètablokkers, antidepressiva, vocht-afdrijvende middelen, bloeddrukverlagers en corticosteroïden kunnen een slechte adem veroorzaken.

Slechte adem behandelen: hoe voorkom je vieze mondgeur

Slechte adem, vieze mondgeur of “uit je mond stinken” is te voorkomen, te behandelen en te verhelpen. Met name bacteriën zijn de boosdoeners in geval van een stinkende adem. Het reinigen van de mond, het doden van de bacteriën en het wegnemen van een voedingsbodem voor deze bacteriën is dan ook een goed begin. Hierbij alle nodige tips om een vieze mondlucht te verhelpen en te behandelen…

1. Water drinken ter behandeling van slechte adem

Drink voldoende water en bevochtig je mond regelmatig. Water voorkomt namelijk een gebrek aan speeksel en de bijbehorende vieze mondlucht. Drink bij voorkeur geen koffie, alcohol, zuivel of suikerrijke drankjes als je vaak last hebt van een slechte adem. Als je altijd een droge mond hebt door een chronisch gebrek aan speeksel, dan kan je huisarts een speeksel-substituut (kunstspeeksel) voorschrijven.

2. Antibacteriële producten om een slechte adem te verhelpen

Gebruik een combinatie van deugdelijke antibacteriële mondhygiëneproducten. Met name mondspray, tongreiniger, gorgelmiddel en antibacterieel mondspoelwater (Listerine®, Duodent® e.a.) zijn effectief tegen een slechte mondgeur. Let op: antibacteriële middelen moeten wel werkzame, bacteriedodende of -remmende stoffen bevatten zoals chloorhexidine of cetylpyridinium chloride (CPC). Middeltjes met pepermunt of menthol doen niks tegen bacteriën, maar verdoezelen slechts tijdelijk de vieze geur van je adem.

3. Tanden poetsen ter behandeling van slechte adem

Poets tweemaal per dag je tanden. Dit doet wonderen tegen vieze mondgeur. Slechte adem kwijnt weg bij het gebruik van een tandpasta die bacteriën doodt en vluchtige zwavelverbindingen tegengaat. Hoe vaker je je tanden poetst, des te beter je je onprettige adem zult verhelpen.

4. Je tanden flossen om een vieze adem te verhelpen

Reinig de ruimtes tussen je tanden met flosdraad, tandenstokers en/of een tandrager. In de tussenruimtes bevinden zich namelijk minstens zo veel stank-producerende bacteriën als op de tandoppervlakken. Vooral voedselrestjes tussen je tanden zijn uiterst ontvankelijk voor bacteriën. Flossen of ragen kan je slechte adem dus verhelpen.

5. Tong schrapen verhelpt een stinkende, vieze adem

De plek in je mond waar zich de meeste bacteriën bevinden is doorgaans de tong. Vooral het deel van je tong wat zich verder achterin je keel bevindt is meestal een opeenhoping van bacteriën. Gebruik daarom je tandenborstel of een speciale tongschraper om de achterkant van je tong te reinigen, vooral als je tong wit of geel beslagen is!

6. Een tandarts kan je stinkende adem behandelen

Ga bij voorkeur ieder half jaar op controle bij de tandarts. Een tandarts controleert je tanden namelijk niet alleen op gaatjes (tandrot), maar ook op algemeen tandbederf (cariës), tandsteen en tanderosie. Een combinatie van deze factoren kan een slechte, stinkende adem veroorzaken. Als tand- en tandvleesproblemen tijdig worden gesignaleerd en verholpen, dan kan een slechte adem dus worden voorkomen of verholpen.

Tot slot

Volg bovenstaande 3 tips om een slechte adem vast te stellen, 6 tips om een stinkende adem te voorkomen en 6 tips om een vieze mondgeur te verhelpen of behandelen. Blijf je desondanks last houden van een slechte adem of “uit je mond stinken” en heb je vanavond een date? Verdoezel je mondgeur dan tijdelijk met mondspray (pepermunt-hydrolaat), kauwgom of een pepermuntje.

Heb jij aanvullende tips om een slechte adem of vieze mondgeur te voorkomen? Laat hieronder jouw advies achter in een reactie!

Slechte adem verhelpen: behandeling + middelen - Gezondr.nl (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 6409

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.